Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht

Archief Nieuws

Genieten van Mercuriusovergang 9 mei 2016

Het was maandag 9 mei een bijzondere dag voor astronomen. Ze maakten zich op voor een zeldzame gebeurtenis: een Mercuriusovergang. En dat betekende topdrukte bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.

De planeet schoof tussen de zon en de aarde door. "Mercurius komt dertien tot veertien keer in een eeuw voorbij", vertelt Harrie van Zijp van Sterrenwacht Mercurius. "In de nacht kan je het niet zien, maar het gebeurt nu overdag. Geweldig!"

Volgens Van Zijp kan het gevaarlijk zijn om de gebeurtenis te volgen. Met het blote oog is de kleine planeet niet te zien. En wie met een telescoop zonder filter naar de zon kijkt, kan zwaar oogletsel oplopen.

"Het is mijn favoriete planeet", besluit Van Zijp. "Het is de kleinste, de dapperste, de snelste planeet. Daar houd ik wel van."

Wie de Mercuriusovergang heeft gemist moet nog even geduld hebben. Op 11 november 2019 zal het nog een keer gebeuren. We krijgen die niet volledig te zien, want tijdens de overgang gaat de zon onder. Daarna is het wachten tot 2032.

 

Lintje voor penningmeester 26-04-2016

Onze penningmeester, Henk Nobel, ontving dinsdag 26 april jl. uit de handen van burgemeester Brok een Koninklijke Onderscheiding: lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wij kunnen trots zijn dat we zo'n nobel, kundig, actief en nu ook koninklijk persoon in ons midden hebben om de penningen te bewaken! 

Maansverduistering 2007 en 2015

Hieronder het verschil in grootte van de Maan tijdens de Maansverduistering van 2007 (rechts) en 2015 (links). Beide zijn gefotografeerd vanaf dezelfde locatie met dezelfde telescoop en fotocamera.

 

Harrie half jaar beheerder van de sterrenwacht

Op 1 oktober was Harrie alweer een half jaar beheerder van de Sterrenwacht. Voor de krant de Stem van Dordt een reden voor een interview

18 mei 2014 Wubbo Ockels (68) overleden 

In het Anthoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is vanochtend (18 mei) om 11:08 uur oud-astronaut Wubbo Ockels overleden.

Ockels is overleden aan de gevolgen van niercelkanker. Hij was al enige dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis.


 

Challenger

Wubbo Ockels was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Van 31 oktober tot en met 6 november 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte met het ruimteveer Challenger Hij was tijdens de vlucht en het verblijf in het Spacelab D-1 verantwoordelijk voor de vele meetapparatuur, waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd.


Hij was tot voor kort hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.
In 2008 werd bij toeval een vergevorderde niertumor bij hem geconstateerd. De tumor werd succesvol verwijderd, maar op 29 mei 2013 maakte Ockels bekend dat er een maand eerder opnieuw niercelkanker bij hem is ontdekt.
Hij is 68 jaar oud geworden.

2 april 2014 Nieuwe beheerder gestart

Per 1 april is Dhr. Harrie van Zijp uit Nieuw-Lekkerland het vaste gezicht van sterrenwacht Mercurius. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de tank cleaning branche gooit hij nu het roer om en maakt hij van zijn hobby zijn beroep. Van kleins af aan is Harrie geïnteresseerd in alles wat met ruimtevaart en het heelal te maken heeft. Toen de kans, om beheerder te worden bij sterrenwacht Mercurius, zich aandiende heeft Harrie dit met beide handen aangepakt.

Door de week heeft Harrie medewerkster Margaret als collega. In het weekend staat zijn vrouw Henny hem bij.  Samen met een team van  vrijwilligers staan zij klaar om de bezoekers  op een begrijpelijke manier uitleg te geven over ruimtevaart, weer- en sterrenkunde. Het  motto van de sterrenwacht is: ‘De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen’.  Het team hoopt u binnenkort als bezoeker bij de sterrenwacht te kunnen begroeten.

 

Sterrenkijken midden in de stad

In de stad heb je weinig mooie sterrenhemels.
Koos de Kramer uit Rotterdam heeft daar iets op gevonden.

Hij heeft de STERRENWIJZER ontworpen.

Het is een instrument waarmee je verschillende dingen kunt uitleggen. Bijvoorbeeld hoe de aarde rond de zon beweegt, of waarom er seizoenen zijn en wat de schijngestalten van de maan betekenen. Het instrument kan ook aangeven waar bijzondere hemelobjecten staan. Niet alleen boven de horizon maar ook onder de horizon aan de andere kant van de aardbol. Ook geeft de sterrenwijzer inzicht in het melkwegstelsel en het ontstaan van sterren en planeten. 

 

26 februari 2014 Nieuwe beheerder bij Sterrenwacht Mercurius bekend

Zoals inmiddels via de media bekend is geworden, verlaat medeoprichter en beheerder van Sterrenwacht Mercurius aan de Baanhoekweg in Dordrecht,  per 1 april 2014 de organisatie. Heel veel jaren heeft Frans van der Graaf, samen met zijn echtgenote Ria, de opbouw en de organisatie van de sterrenwacht voor zijn rekening genomen.  Nu heeft hij besloten om, samen met zijn huidige partner, een Bed & Breakfast te starten in Frederiksoord. Wij wensen hen daarmee  heel veel succes en wij danken Frans voor de vele jaren van inzet ten behoeven van de sterrenwacht.

Het bestuur zat in eerste instantie met een groot probleem. Hoe vervang je iemand met zoveel kennis op het gebied van sterren, planeten en het weer op een dergelijk korte termijn? Gelukkig heeft zich ter vervanging van Frans iemand aangemeld die al geruime tijd als vrijwilliger bij de sterrenwacht is betrokken. Het is de heer Harrie van Zijp. Hij komt per 1 april 2014 in dienst bij Stichting Volkssterrenwacht Mercurius. Ook hij heeft de nodige kennis van sterren, planeten, telescopen en het weer.

En Harrie komt niet alleen. Per 1 april a.s. komt ook zijn echtgenote, Henny van Zijp, in dienst bij de sterrenwacht. Zij gaat vooral in de weekends meedraaien in de organisatie en vangt zodoende de uren op die zijn vrijgevallen na het overlijden van Ria van der Graaf.

Het bestuur is heel tevreden met deze oplossing en wensen Harrie en Henny alle succes en veel plezier in hun nieuwe werkkring.

31 januari 2014

Per 1 april 2014 zal beheerder Frans van der Graaf zijn werk bij Sterrenwacht Mercurius beëindigen. Hij gaat samen met zijn partner in Drenthe een Bed & Breakfast beginnen. Mercurius is mede opgericht door Frans en was zijn grote droom. Op 21 oktober 1998 werd zijn droom verwezenlijkt. Sterrenwacht Mercurius wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht en ook veel scholen komen met klassen om uitleg te krijgen over ons heelal. De lenzenkijker in de Koepel uit 1922 is geschonken door de zeevaartschool in Rotterdam. ‘s Avonds bij helder weer kan men door deze grote Carl Zeiss telescoop een blik op de hemelobjecten werpen en overdag komt de zon in beeld. 

Foto: Kijken naar de zon met een speciaal filter.

Weleens een ster van dichtbij willen gezien?

Kom dan bij helder weer overdag naar de sterrenwacht. We kunnen dan de dichtsbijzijnde ster laten zien door de telescoop. Namelijk: Onze Zon! Met speciale filters kunnen wij u een blik op de zon laten werpen.

De sterrenwacht beschikt over twee telescopen met speciale zonnefilters. Eén telescoop voor zonnevlekken (bovenste foto) en één telescoop voor zonnevlammen (onderste foto). Uiteraard moet het weer meewerken. Ook is het afwachten of er vlekken en/of vlammen op de zon te zien zijn. Dit verschilt per dag. De laatste dagen is de Zon erg actief. Een grote groep zonnevlekken staat nu vrijwel centraal op de zonneschijf. Bezoek onze sterrenwacht om de zonnevlekken in hun volle pracht te zien. Zonder de juiste filters in de zon staren maakt je blind!

Jupiter door de telescoop

Iedere zaterdagavond is de sterrenwacht geopend tot 22.00 uur. Momenteel staat de planeet Jupiter 's avonds aan de hemel en kunnen wij bij helder weer deze planeet  door onze Carl Zeiss telescoop laten zien. Breng ons een bezoek en kom Jupiter zelf bewonderen. Warme kleding wordt aanbevolen.

Sterrenkijdagen 7,8 en 9 maart 2014

  7 maart van 20.00 - 23.00 uur
  8 maart van 13.00 - 22.00 uur
  9 maart van 13.00 - 18.00 uur

Bezoeken van onze expositie over sterrenkunde, weerkunde en ruimtevaart, vertoning van een film of korte presentatie en altijd even mee naar de koepel waar onze Carl Zeiss telescoop staat. Ook bij slecht weer!

Wat kunnen we bij helder weer laten zien? De Maan staat in het Eerste Kwartier, dus goed zichtbaar in de vroege avond.  De beweging van de Maan langs de sterren zal ook goed zichtbaar zijn aan de posities van de Maan en Aldebaran. Gedurende de Sterrenkijkdagen schuift de Maan boven deze heldere ster langs.
De planeten Mars, in het sterrenbeeld Maagd, en Jupiter, in het sterrenbeeld Tweelingen, staan gunstig. De bekende Orionnevel zal mooi te zien zijn, net als de open sterrenhoop Pleiaden.

Overdag wordt er naar de Zon gekeken. Ook hiervoor geldt dat het helder moet zijn.
De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt € 3,25 en voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 2,25. Iedere betalende bezoeker ontvangt tijdens de sterrenkijdagen een gratis kopje koffie/thee of warme chocolademelk.