Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht
nov 2, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Deep Space communicatie

Op vrijdag 2 november zal Dhr. Arjan Kievits een thema avond verzorgen over Deep Space communicatie. Reserveer hier voor de thema avond! VOL=VOL

Hierin komt bijvoorbeeld aan bod hoe New Horizons zijn foto’s naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Hoe kan dit nu?

okt 27, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Nacht van de Nacht 27 oktober 2018

Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur- en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Voordat je de Sterrenwacht een bezoek brengt kun je mee doen aan de Schemerexcursie. Hiervoor moet je je aanmelden bij het bezoekerscentrum.

okt 20, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Schemerexcursie

In samenwerking met het Biesboschcentrum wordt er 3x per jaar een schemerexcursie georganiseerd. De schemerexcursie begint en eindigt bij Sterrenwacht Mercurius. Tijdens de wandeling gaat de dag in de nacht over. Misschien ontmoet je wel een bosuil, vleermuis of bever!

Na de wandeling is er een rondleiding bij de Sterrenwacht en kun je een kijkje nemen door de telescoop om de nachtelijke hemel te bekijken.

okt 12, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Herfst

Elk jaar begint de herfst op de kalender, de astronomische herfst, op een andere tijd. En nooit op 21 september, zoals we misschien vroeger op school leerden, maar op de 22 of 23ste. De astronomische herfst is, in onze tijdrekening, zelfs nog nooit op de 21 september begonnen! En bovendien begin de herfst nooit op hetzelfde tijdstip.

aug 28, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Basiscursus Sterrenkunde

Meer weten over sterren en planeten? Dan is onze Basiscursus Sterrenkunde precies wat u zoekt! De cursus is voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Een speciale vooropleiding is niet nodig.

jul 18, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Mercurius ProMo film

Nieuwsgierig wat de sterrenwacht te bieden heeft? Bekijk onze promotiefilm. Druk hiervoorop lees meer.