Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht
nov 3, 2017
Categorie: Sterrenwacht

Leven tussen de sterren

Op vrijdag 3 november wordt bij Sterrenwacht Mercurius de maandelijkse thema avond georganiseerd. Op deze vrijdag is het thema Leven tussen de sterren.
De thema avond gaat over onze plek in het universum. Het gaat over de zoektocht naar buitenaards leven. De aarde is de enige plek waarvan we weten dat er leven is.
Nu astronomen steeds meer exoplaneten ontdekken wordt de kans op buitenaards leven veel groter.

 

 

okt 28, 2017
Categorie: Sterrenwacht

Nacht van de Nacht 28 oktober 2017

Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur- en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Voordat je de Sterrenwacht een bezoek brengt kun je mee doen aan de Schemerexcursie. Hiervoor moet je je aanmelden bij het bezoekerscentrum.

okt 21, 2017
Categorie: Sterrenwacht

Schemerexcursie

In samenwerking met het Biesboschcentrum wordt er 3x per jaar een schemerexcursie georganiseerd. De schemerexcursie begint en eindigt bij Sterrenwacht Mercurius. Tijdens de wandeling gaat de dag in de nacht over. Misschien ontmoet je wel een bosuil, vleermuis of bever!

Na de wandeling is er een rondleiding bij de Sterrenwacht en kun je een kijkje nemen door de telescoop om de nachtelijke hemel te bekijken.

okt 7, 2017
Categorie: Sterrenwacht

7 en 8 oktober Weekend van de Wetenschap

Meer weten over planeten?

Saturnus, Jupter, Venus… Je kunt vast een paar planeten van ons zonnestelsel opnoemen. Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Lijken ze op onze aarde? Ontdek het bij Sterrenwacht Mercurius!
In een korte presentatie worden alle planeten uit ons zonnestelsel onder de loep genomen en beantwoorden de medewerkers van de sterrenwacht je vragen. Na de presentatie ga je naar de koepel, waar je bij helder weer met de Carl Zeiss telescoop uit 1922 de hemel kunt bestuderen.
In de expositieruimte ontdek je naast deze planeten nog andere wetenswaardigheden over de ruimte.
De presentaties vinden op zaterdag 7 oktober plaats om 16.00 en 19.00 uur. Op zondag 8 oktober zijn de presentaties om 14.00 en 16.00 uur.
De presentaties zijn geschikt voor jong en oud. Wanneer er veel kinderen in het publiek aanwezig zijn, dan zal de presentatie zich aanpassen aan het jonge publiek, maar de volwassen bezoeker wordt zeker niet vergeten.
apr 15, 2017
Categorie: Sterrenwacht

Mercurius ProMo film

Nieuwsgierig wat de sterrenwacht te bieden heeft? Bekijk onze promotiefilm. Druk hiervoorop lees meer.