Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht
okt 12, 2018

Herfst

Categorie: Sterrenwacht

Seizoenen

Seizoenen ontstaan omdat de Aarde rond de Zon draait in ongeveer één jaar tijd en scheef staat ten opzichte van de Zon. Als de Aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Het noordelijke deel van de Aarde is tijdens onze zomerperiode het meest naar de Zon gekanteld, waardoor er meer instraling is, de dagen langer zijn en het warmer wordt. In onze winterperiode wordt juist het zuidelijk halfrond het meest opgewarmd. Tijdens de tussenliggende seizoenen, lente en herfst, worden de dagen respectievelijk langer en korter.

Elliptische baan

De Aarde draait niet precies in een cirkel om de zon, maar volgt een zogeheten elliptische baan. Dit betekent dat de afstand tot de Zon niet altijd dezelfde is. De kanteling van de Aarde ten opzichte van de Zon bepaalt de seizoensindeling, de afstand maakt niet zoveel uit. Het is de stand tot de Zon en minder de afstand tussen Zon en Aarde die bepaalt of het warmer wordt of juist kouder wordt.

Zou de baan compleet cirkelvormig zijn, dan waren de seizoenen allemaal even lang. De herfst begint zodra de Zon recht boven de evenaar staat en vervolgens verder naar het zuiden beweegt. Dit moment laat net iets langer op zich wachten dan wanneer de lente begint en de zon dus opnieuw boven de evenaar arriveert.

Winterhalfjaar korter

Tijdens de reis van de Aarde om de Zon in haar elliptische baan, waarbij de zon dus niet het middelpunt vormt maar één van de brandpunten in de elliptische baan, staat de Aarde begin juli het verst verwijderd van de zon en juist begin januari het dichtstbij. Hierdoor beweegt de Aarde in de winter sneller in haar baan en in de zomer iets trager. Het gevolg is dat de periode vanaf het herfstpunt, dus meestal 23 september, naar het beginpunt van de astronomische lente minder lang duurt dan het deel van het jaar vanaf het lentepunt naar het begin van de astronomische herfst. Dus lente en zomer duren samen langer dan de herfst en winter op het noordelijk halfrond. Het verschil is ongeveer een week waardoor de lente vroeger begint dan de 21e en de herfst juist enkele dagen later.