Wat is de zomer zonnewende?
De zomerzonnewende op het noordelijk halfrond is het tijdstip dat de noordelijke as van de aarde het meest richting de zon helt, en daardoor het meeste daglicht ontvangt. Het verschijnsel ontstaat doordat de aarde niet rechtop om de zon draait, maar 21,8 tot 24,4 graden scheef staat. De hellingshoek van de aarde verandert in een cyclus van circa 40.000 jaar. Op dit moment is de hoek 23,44 graden.
Op het zuidelijk halfrond gebeurt dit in december, wanneer de zon het verst naar het zuiden staat. Omgekeerd is de winter zonnewende de december zonnewende op de noordelijke breedtegraden, en de juni zonnewende op de zuidelijke breedtegraden.
De zonnewende van juni 2022
De zomerzonnewende valt op het noordelijk halfrond altijd op 20 of 21 juni. Het tijdstip waarop de zon van richting verandert is in 2022 op 21 juni om 11.13 uur. Dat is de officiële zonnewende.
Je hoeft eigenlijk niet te wachten op het exacte moment van de zonnewende. Als je op het noordelijk halfrond woont, geniet dan van de langste dagen rond de zonnewende van juni. Probeer bovendien op te merken hoe hoog de zon ‘s middags aan de hemel staat en zorg ervoor dat je naar je middagschaduw kijkt. Rond deze tijd zal je schaduw het kortst zijn.
Wanneer begint de zomer?
Er zijn verschillende methoden om seizoenen te identificeren. Astronomisch gezien markeren twee equinoxen en twee zonnewendes per jaar de wisseling van de seizoenen. Daarom begint de zomer op het noordelijk halfrond op 21 juni en duurt deze tot de equinox op 23 september 2022. Op het zuidelijk halfrond begint de zomer echter pas op 21 december, op de dag van de zonnewende van december.
Is de zonnewende van juni de langste dag van het jaar?
Op het noordelijk halfrond wel. Mensen zullen daar meer dan 12 uur daglicht ervaren. In Amsterdam duurt de dag dan maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden. Tijdens de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar, is de dag slechts 7 uur, 40 minuten en 40 seconden lang.
Wat is het verschil tussen een zonnewende en een equinox?
Zonnewendes brengen ons de langste en kortste dagen; tijdens equinoxen zijn de dagen en nachten even lang. Bovendien markeren zonnewendes het begin van de zomer en winter, terwijl equinoxen het begin van de lente en herfst betekenen.
Waarom valt een zonnewende niet elk jaar op dezelfde datum?
Voornamelijk vanwege ons kalendersysteem. Er zijn in een gemiddeld jaar 365 dagen in de Gregoriaanse kalender en 366 dagen in een schrikkeljaar. Het duurt echter ongeveer 365,24 dagen voordat de aarde om de zon draait. De datum varieert ook vanwege de aantrekkingskracht van de maan en de lichte schommeling in de rotatie van de aarde.
Waarom is de zonnewende van juni niet de heetste dag van het jaar?
De aarde heeft een poosje nodig om op te warmen. Tijdens de zonnewende van juni ontvangt het noordelijk halfrond de meeste energie van de zon, maar het verwarmingseffect van de luchttemperatuur bereikt pas het hoogtepunt in juli en augustus. Het effect wordt de vertraging van de seizoenen genoemd.
Wat is mid-zomerdag?
Het is het midden van de zomer. De dag varieert in verschillende culturen, maar is meestal dicht bij de zonnewende van juni. In sommige culturen wordt deze dag ook wel een van de vier “kwartaaldagen” genoemd.
Over de hele wereld zijn er talloze festivals, tradities en religieuze vieringen gewijd aan de zonnewende van juni. In Zweden verzamelen en eten mensen bijvoorbeeld de eerste aardbei van het jaar. Deze traditie wordt ook geassocieerd met de eerste volle maan van het seizoen: de Aardbeienmaan.
Interessante weetjes
- De zonnewende van juni is de eerste zonnewende van het jaar
- De zon gaat langzamer onder tijdens de zonnewende
- Mars heeft ook zonnewendes die plaatsvinden met tussenpozen van ongeveer 23 maanden
- De zonnewende van juni wordt ook wel de noordelijke zonnewende genoemd
- Tijdens de zonnewende van juni staat de zon precies boven de Kreeftskeerkring die zich op 23° 26′ ten noorden van de evenaar bevindt.