Amerikaanse Ruimtevaart
Geschiedenis van de Amerikaanse bemande ruimtevaart
De Amerikanen vinden de ruimtevaart heel belangrijk. De Amerikanen hebben een rijke geschiedenis wat betreft de ruimtevaart. In het begin van de ruimtevaart was het een nek aan nek race met de Russen die op hun beurt de eerst satelliet en de eerste mens de ruimte in schoten. Kortom, de Amerikanen waren daar niet echt blij mee en zetten zich in om als eerst op de Maan te komen.
Mercurius (1959-1963)
Mercurius was het eerste ruimtevaartprogramma dat er voor moest zorgen dat Amerika de eerste Amerikaan de ruimte in kreeg. De kleine capsule waarin een mens net kon zitten werd daarvoor gebruikt. Na vele onbemande vluchten en een paar vluchten met chimpansees waren de Russen toch net iets eerder dan de Amerikanen om een mens in de ruimte te brengen. Dit was een grote domper voor Amerika. De Russische Yuri Gargarin was op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte. Alan Shepard was op 5 mei 1961 de tweede mens in de ruimte maar wel de eerste Amerikaan.
Gemini (1964-1966)
Het Gemini ruimtevaartprogramma was een tussen programma dat vóór het Mercurius ruimtevaartprogramma en ná het Apollo ruimtevaartprogramma kwam. Het was een missie om met twee personen in de ruimte te kunnen overleven buiten de capsule. Ook was de Gemini bedoeld om testen te doen die bij de Apollo missie van pas konden komen.
Apollo (1961-1972)
De Amerikanen hadden dan niet de eerste mens in de ruimte, maar zouden een veel grotere stap doen, de eerste stap op de Maan: “That’s one small step voor a man, one giant leap for mankind”. Met het ruimtevaartprogramma Apollo landden de eerste twee mensen op de Maan op 20 juli 1969: Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Na zes succesvolle Apollovluchten kwam er een einde aan het Apolloprogramma. Twaalf mensen hebben op de Maan gelopen en de volgende stap was een ruimtestation dat rond de Aarde draaide.
Space Shuttle
Na de Apollo kwam in 1981 de eerste Space Shuttle vlucht. De Space Shuttle was een herbruikbaar ruimteveer. In 1986 verongelukte de Challenger, één van de Space Shuttles, tijdens de lancering met zeven mensen aan boord waaronder de “Teacher of the Year” Christa McAuliffe. De Challenger was de tweede Space Shuttle die gebouwd was en had negen volledige missies op zijn naam staan. In 2003 vond het tweede ongeluk met dodelijke afloop plaats. Toen verongelukte de Colombia met wederom zeven mensen aan boord.
Op donderdag 21 juli 2011 ging de Space Shuttle met pensioen. De laatste Space Shuttle, Atlantis, landde op het Kennedy Space Centre in Florida.
Contact
- Sterrenwacht Mercurius
- Baanhoekweg 75
- 3313 LP Dordrecht
- 0184-490 660
- info@sterrenwacht-mercurius.nl
STERRENWACHT MERCURIUS
De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen
Volg ons
STERRENWACHT MERCURIUS
De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen
Contact
- Sterrenwacht Mercurius
- Baanhoekweg 75
- 3313 LP Dordrecht
- 0184-490 660
- info@sterrenwacht-mercurius.nl