Wetenschappers hebben in Venus’ atmosfeer: fosfine ontdekt: een gas dat hier op aarde door bacteriën wordt geproduceerd.
De zoektocht naar tekenen van leven heeft een onverwachte wending genomen. Astronomen hebben namelijk fosfine ontdekt in de atmosfeer van Venus; een zeldzame chemische stof die hier op aarde door bacteriën wordt geproduceerd. Het is een veelbelovende vondst. Want zou dit kunnen betekenen dat er zich daadwerkelijk levende organismen in het wolkendek van Venus ophouden?
Venus wordt vaak omschreven als het tweelingzusje van de aarde en is ongeveer even groot, maar heeft een gemiddelde oppervlaktetemperatuur die ruim boven het smeltpunt van lood ligt. Bovendien wordt de planeet omringd door een laag wolken die bijtend zwavelzuur bevat. Niet echt de meest gunstige omstandigheden voor leven, zou je zeggen. Toch hebben wetenschappers zich lang afgevraagd of Venus mogelijk het thuis zou kunnen zijn van bepaalde microben. Want het bovenste wolkendek, ongeveer 52 tot 62 kilometer boven het oppervlak, kent meer gematigde omstandigheden, waar een aangename temperatuur van dertig graden Celsius heerst. En het zou goed kunnen dat sommige microben, ondanks het zuur, hier prima kunnen gedijen.