De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Meteoroïden, Meteoren, Meteorieten

Ons zonnestelsel zit vol verrassingen! Naast planeten en planetoïden zweven er gigantische hoeveelheden kosmisch gruis rond de zon. Deze kleine brokjes, meteoroïden genaamd, passeren regelmatig de aarde tijdens hun baan om onze ster. Wanneer zo’n meteoroïde met hoge snelheid onze atmosfeer binnendringt, zorgt de wrijvingswarmte ervoor dat hij verbrandt. Wat wij dan zien, is een ‘vallende ster’ of meteoor.

De meeste meteoren zijn piepklein – vaak niet groter dan enkele millimeters – maar ze razen met een duizelingwekkende snelheid van ongeveer 70 km per seconde (dat is ruim 250.000 km/u!) door de aardse lucht. Grotere meteoroïden kunnen echter spectaculair oplichten als ze onze atmosfeer binnendringen. Sommige zijn zelfs helderder dan de volle maan! Dit indrukwekkende verschijnsel noemen we een bolide.

Als een meteoroïde groot genoeg is om niet volledig te verbranden, bereikt een overgebleven fragment het aardoppervlak. Dit noemen we een meteoriet. Heel soms is zo’n meteoriet zo groot dat hij een krater achterlaat. Een beroemd voorbeeld is de indrukwekkende Meteor Crater in Arizona.

Op bepaalde momenten in het jaar kun je extra veel vallende sterren zien. Dit gebeurt wanneer de aarde door een meteoroïdenzwerm trekt, vaak bestaande uit de restanten van een komeet. Door een optisch effect, perspectief genaamd, lijken alle meteoren van zo’n zwerm uit één punt aan de hemel te komen. Dit punt noemen we de radiant. De zwerm zelf krijgt zijn naam van het sterrenbeeld waarin de radiant zich bevindt.

Een Unieke Meteorietcollectie

Bij Sterrenwacht Mercurius zijn we trots op onze uitgebreide collectie meteorieten. Deze bijzondere stukken vertellen een verhaal van de verre ruimte en de geschiedenis van ons zonnestelsel. Enkele hoogtepunten uit onze collectie zijn:

  • Garza Stone
    Een zeldzame wereldprimeur: een fragment van de Park Forest-meteorietenregen, die aanzienlijke schade veroorzaakte in een woonwijk.

  • Zagami
    Fragmenten van een echte Marsmeteoriet. Dit is écht gesteente afkomstig van Mars!

  • Hoba
    Een fragment van de grootste meteoriet die ooit op aarde is gevonden.

Kom langs bij Sterrenwacht Mercurius en ontdek de fascinerende wereld van meteoren, bolides en meteorieten. Onze collectie en uitleg brengen de magie van het universum dichterbij dan ooit!

Contact

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volg ons

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Contact