Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 49 jaar. Het evenement vindt in 2025 plaats in het weekend van 7 – 9 maart. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk mee naar demonstraties van telescopen. We vertellen je natuurlijk graag hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er ook een aanvullend programma.
U hoeft tijdens deze dagen niet te reserveren.
Entree:
* Volwassenen € 9,00.
* Kinderen 4-16 jaar € 6,00.
Geopend tijdens de sterrenkijkdagen:
* Vrijdag 7 maart van 12:00 – 23:00 uur
* Zaterdag 8 maart van 13:00 – 22:00 uur
* Zondag 9 maart van 13:00 – 18:00 uur
Wat kun je dit jaar zien?
Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, vóór acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeten Venus en Saturnus zien. De planeten Mars en Jupiter staan de hele avond aan de hemel. De maan is dit weekend de hele dag goed zichtbaar, vooral aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.
Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een vlek waarnemen. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte).
Er valt nog veel meer te zien, kom jij ook kijken?