Thema-avond
€10,00
Thema-avonden voor volwassenen bij Sterrenwacht Mercurius
Prijs: €10,00 p.p.
Leeftijd: Vanaf 16 jaar
Aanvang: Sterrenwacht opent om 20:00 uur, presentatie start om 20:15 uur
Parkeren: Gratis!
Wat kun je verwachten?
Elke eerste vrijdag van de maand verwelkomen we een gastspreker in de sterrenwacht, die een lezing geeft over een specifiek onderwerp binnen zijn of haar expertise. Halverwege de avond is er een korte pauze.
Bij helder weer sluiten we de avond af met een blik door de telescoop naar de sterrenhemel, een ervaring die je niet snel zult vergeten. (Bij bewolking gaat dit helaas niet) Bewolkt? Wees gerust. De prijs is gebaseerd op de lezing die je krijgt en we zorgen hoe dan ook voor een boeiende en leerzame avond!
Belangrijke informatie:
- Reserveren is verplicht, want onze presentatieruimte heeft een beperkt aantal plaatsen (38).
- Annuleer je binnen een week, op de dag zelf, of kun je niet komen? Dan kunnen we helaas geen geld teruggeven. Dit geldt ook bij bewolkt weer, omdat de kern van de avond draait om de presentatie en de unieke ervaring die we bieden.
- Voor reserveringen selecteer je op onze website de gewenste datum via de kalender. Alle details over het specifieke onderwerp, de spreker en eventuele aanvullende informatie voor de thema-avond vind je onderaan op deze pagina.
Hoe werkt reserveren?
Kies op onze kalender de datum van de thema-avond die je wilt bijwonen. Is de datum niet zichtbaar? Dan is de avond volgeboekt.
Wij zien je graag op onze thema-avond, waar je telkens iets nieuws ontdekt en geïnspireerd raakt door de eindeloze schoonheid van het heelal! ✨
- Vrijdag 7 maart 2025: Geen Lezing ivm Landelijke sterrenkijkavond
- Vrijdag 4 april 2025: ‘Nieuwe ruimterace’
- Vrijdag 2 mei 2025: ‘Vuurtorens van de Kosmos’ door Lars Verhoef
- Vrijdag 6 juni 2025:
- Vrijdag 4 juli 2025:
- Vrijdag 1 augustus 2025:
- Vrijdag 5 september 2025: “Kleine werelden van het zonnestelsel” door Rob Walrecht
- Vrijdag 3 oktober 2025: “Deep Space Network” door Arjan Kievits
- Vrijdag 7 november 2025: “Navigeren op de sterren” door René de Feijter
- Vrijdag 5 december 2025:
Beschrijving
- Vrijdag 4 april 2025: ‘Nieuwe ruimterace’
De ruimterace is terug na de piek van 50 jaar geleden. Zowel de Verenigde Staten als China hebben ambitieuze plannen om voet op het maanoppervlak te zetten. NASA werkt hard aan het Artemis-programma, met als doel om in 2027 opnieuw astronauten naar de maan te sturen. Aan de andere kant jaagt China op een primeur: een permanente maanbasis tegen 2030. Recent lanceerden ze succesvolle maanmissies, waaronder Chang’e 5 en 6, die maanmonsters naar de aarde terugbrachten.
De inzet is groot: wetenschappelijke doorbraken, strategische controle en toegang tot waardevolle hulpbronnen zoals helium-3. Terwijl de supermachten elkaar opjagen, rijst de vraag: wie claimt de maan als eerste? Eén ding is zeker: de ogen van de wereld zijn opnieuw gericht op de Maan.
De race is begonnen.
- Vrijdag 2 mei 2025: ‘Vuurtorens van de Kosmos’ door Lars Verhoef
Klaar voor de lancering?
Lift-off! Op vrijdag 2 mei neemt Lars Verhoef van Astro Horizon je mee op een fascinerende reis door het universum vanaf Sterrenwacht Mercurius. Al van jongs af aan heeft Lars een passie voor sterrenkunde, en niets doet hij liever dan zijn kennis delen en anderen inspireren met de wonderen van het heelal. Het heelal is relevanter dan ooit, en tijdens zijn lezing ‘Vuurtorens van de Kosmos’ vertelt Lars je alles over sterren, planeten, zwarte gaten en alles daartussenin. Een unieke kans om het universum door zijn ogen te ontdekken! Kom je aan boord? Zorg dat je erbij bent op 2 mei en laat je verwonderen. Kun je niet wachten? Neem alvast een kijkje op zijn website: www.astrohorizon.nl. Riemen vast en hopelijk tot dan!
- Vrijdag 5 september 2025: ‘Kleine werelden van het zonnestelsel’ door Rob Walrecht
Rob Walrecht zet zich al sinds 1978 enthousiast in voor de popularisering van de sterrenkunde, sinds 1985 als uitgever van eigen producten, waaronder zes boeken (in oktober 2022). Ook gaf hij duizenden gastlessen op scholen, en publiekslezingen, waaronder 2500 planetariumvoorstellingen.
Hij is echter vooral bekend van zijn planisfeer: nog altijd hét hulpmiddel om de sterren en sterrenbeelden te leren herkennen. Deze planisferen zijn al in 17 talen uitgebracht, met Engelse versies voor de gehele bewoonde wereld
Na de Voyagers waren er geen ‘eerste ontmoetingen’ geweest met ‘grotere kleine’, mysterieuze zonnestelselobjecten, tot 2011. Toen begon een decennium waarin verschillende van die intrigerende kleine werelden werden bezocht, met langdurige bezoeken of flitsende flyby’s. De klapper kwam echter in 2015 toen twee van de grootste dwergplaneten werden bezocht: Ceres (2015-2018) door diezelfde Dawn, en Pluto met een scheervlucht door de sonde New Horizons. Die laatste bezocht begin 2019 zelfs nog een voordien onbekend ver ijswereldje, Arrokoth.
Dit is het verhaal van de indrukwekkende verrichtingen van bijzondere aardse planeetverkenners als New Horizons, Dawn en Rosetta, die ons het gevoel van exploratie weer helemaal terugbrachten. Ook in deze lezing wordt gebruik gemaakt van veel schaalmodellen. Een van de 3D schaalmodellen is in 2015 speciaal gemaakt voor de voorloper van deze lezing, hiermee kan Rob ook laten zien dat de aarde een bijna geheel gladde bol is! Dit is een zeer uniek schaalmodel!
- Vrijdag 3 oktober 2025: ‘Deep Space Network’ door Arjan Kievits
Arjan Kievits is technisch consultants Wi-Fi en al jaren vrijwilliger bij Sterrenwacht Mercurius.
De lezing “Deep Space Communicatie” is een lezing over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe New Horizons zijn foto’s van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie. En natuurlijk enkele prachtige foto’s van ons sterrenstelsel. Er komt wat techniek aan bod, we gaan ook nog een beetje rekenen. En er wordt een uitstapje naar Wi-Fi gemaakt, wat iedereen natuurlijk kent. Waarom? Tja, dat is nog even afwachten.